Logo

Tarokk-történelem kezdőknek

Sokan – főleg azok, akik kevésbé merültek el a kártyajóslás témakörében – hajlamosak összekeverni a tarot és a tarokk kártya paklijait és felhasználási módjait. A kártyalapok között számos hasonlóság, illetve párhuzam fellelhető, de a két pakli alapvetően más irányba fejlődött, hiszen az előbbit jóslásra, az utóbbit pedig egy széles körben elterjedt kártyajátékhoz használják.

Tarokk-történelem kezdőknek
Jan/13

A tarokk története 

A tarokk kártyajáték a XV. század Olaszországából indult világhódító útjára. A pakli neve kezdetben Trionfi volt (a triumf szó győzelmet jelent magyarul), és a XVI. századtól kezdve nevezik Tarot-nak a Pó folyó egyik mellékfolyójának (Taro) neve után.

Hazánkba a XIX. század során jutott el és óriási népszerűségre tett szert. A hagyomány szerint az 1848-49-es szabadságharc idején egy Ivan Fjodorovics Paszkievics nevű orosz tiszt és báró – a Lengyelországon át Magyarországra nyomuló orosz hadsereg fővezére – hozta magával a paklit. Ezért hívják a hazánkban játszott tarokk-verziót Paszkievics-tarokknak, de közismert több másik neve is, pl. Huszashívásos tarot, 6 figurás tarot.

A hagyomány azonban valószínűleg nem igaz, bár a tarot kártyajátéknak köze van a szabadságharchoz: a játékot az osztrák Zwanzigerrufen elnevezésű kártyajátékból fejlesztették tovább, elnevezése gúnyos utalás arra, hogy a harcok sorsa másként dőlhetett volna el, ha velünk van a legnagyobb tarot (Oroszország). A játék megnyeréséhez összegyűjtendő pontszám (48) szintén a szabadságharc kitörésének évszámára utal, és a korból származó szállóige – nem engedünk a 48-ból – megerősíti ezt. 

Van egy másik tarokk-pakli és játék, amely hazánkban készült és terjedt el. Ezt Palatinusznak vagy Illusztrált magyar tarokknak hívják, 1920-ban készítette Lingel Károly és Polyák Lajos. A figurák számát hattal megnövelték, azzal a a céllal, hogy izgalmasabbá tegyék a játékot. A két játék legtöbb szabálya megegyezik, mégis azt szokták mondani, hogy aki még nem tud tarokkozni, először a Paszkievics-tarokkot tanulja meg és később váltson a Palatinuszra. 

A volt Osztrák-Magyar Monarchia államaiban és a környéken (Ausztria, Magyarország, Olaszország, Németország, Szlovákia, Szlovénia) de távolabb is (Franciaország, Svédország, Dánia) sok országban a mai napig is játsszák ezt a játékot. Minden országnak megvan a maga változata a játékra, amelyet szívesebben játszanak azon a tájékon, mint a többit.

 

A tarokk pakli felépítése 

A tarokk kártyapakli az eddig megismert játékkártya és tarot csomagoktól merőben eltérően öt színt használ. A francia kártyák négy alapszínén (pikk, treff, kőr és káró) vagy az olasz kártyák négy alapcsoportján (kelyhek, botok, érmék, kardok) egy különleges sorát is tartalmazza a lapoknak, amelyek mindegyike aduként szolgál.

Ezeken felül van még egy Bolond (Il Matto, fool, excuse vagy hazánkban skíz) elnevezésű kártya, amely a francia tarokkban játék során külön érték nélkül kitehető, de a magyar területeken a legnagyobb ütőerejű lapnak számít. 

A tarokkok

  1. A kókler (Il Bagattino),
  2. A nőpápa (La Papessa),
  3. A császárnő (L’Imperatrice),
  4. A császár (L’Imperatore),
  5. A pápa (Il Papa),
  6. A szerelmesek (Gli Amanti),
  7. A kocsi (Il Carro),
  8. Az igazság (La Giustizia),
  9. A remete (L’Eremita),
  10. A szerencse kereke (La Ruota della Fortuna),
  11. Az erő (La Forza),
  12. Az akasztott ember (Il Penduto),
  13. A halál (La Morte),
  14. A mértékletesség (La Temperanza),
  15. Az ördög (Il Diavolo),
  16. A torony (La Torre),
  17. A csillagok (Le Stelle),
  18. A Hold (La Luna),
  19. A Nap (Il Sole),
  20. Az ítélet (Il Giudizio),
  21. A világ (Il Mondo) 

A felsorolt tarokkok általában minden kártyajátékban adu szerepét töltik be, ezeken kívül általában nincs adu (kivétel pl. hazánk, ahol a szám nélküli Bolond lapja a legnagyobb adu, vagy a Minchiate elnevezésű olasz tarokk, amelyben 40 db tarokk van). Ritka az a tarokk változat, amelyet adu nélkül játszanak.

Az aduk rangsora fordított, vagyis a 21-es (hazánkban a 22-es) a legnagyobb és így csökken az érték. 

Sorozatok 

Mind a négy színben a sorozatok az alábbi kártyákból állnak: király, dáma, lovas, botos, tízes, kilences, nyolcas, hetes, hatos, ötös, négyes, hármas, kettes, ász.

Vannak olyan tarokk-változatok, ahol a piros sorozatokban a számozott lapok sorrendje megfordul, azaz a botos után nem a tízes, hanem az ász jön és onnan felfelé vezet  a lapok sora.

 

Játék a tarokk-paklival 

A tarokk volt az első olyan kártyajáték, amely adukat tartalmazott, és biztosak lehetünk benne, hogy erre épült a későbbiek során minden ütéseket alkalmazó kártyajáték. Az összes különféle verzióra igaz, hogy a játék során, ha nincs olyan lap a kezünkben amelyet a kör vagy a hívás megkívánna, ütni kell, azaz adut kell használni.

Sok olyan változata van a tarokk kártyajátéknak, amelyben nem használják a teljes, 78 lapos paklit. Van ahol 42, 54 vagy csak 40 lapot használnak. Hazánkban is pl. a számozott lapok közül kiszedik az ötösön és a tízesen kívül mindegyiket.

A tarokk pontgyűjtő játék, minden változatban meg van adva a különböző értékű kártyalapok pontértéke is. Pl. király=5, dáma=4, lovas=3, bubi/botos=2, ász=1, tarokkok=1, és az összes többi is 1 pont. 

 

(Forrás: Wiki)

 
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!