Logo

Melyik a legnépszerűbb kártyajóslás?

Ha azt kérdezik tőlünk, milyen típusú kártyajóslások vannak és ezek közül melyik a legnépszerűbb, a válasz közel sem olyan egyszerű mint azt elsőre gondolnánk. Hiszen lehet beszélni a kártyák típusa szerinti csoportosításról (tarot, lenormand, magyar, cigány, tarokk stb...) vagy lehet úgy is nézni a kérdést, hogy személyes, online vagy televíziós jóslásról beszélünk-e?

Melyik a legnépszerűbb kártyajóslás?

A jóslás minden formája népszerű

A jóslási lehetőségek közül mindig is a népszerűbbek között volt a kártya. Talán azért, mert a lapokra készített képek mindig igen kifejezőek, és annak a fantáziáját is megmozgatják, aki nem ért a jövendő elolvasásához. Talán azért, mert egyszerű és kézzelfogható szimbólumokkal dolgoznak, mégis, mivel sok lap van egy pakliban, összetett és részletgazdag jelentés kifejezésére is képesek. De a népszerűség oka az is lehet, hogy számos olyan pakli is alkalmas kártyajóslás eszközének lenni, amely amúgy is, játék céljára is megtalálható a háztartásokban.

Számtalan kifejezetten kártyavetésre készült pakli van, egyes országokban ezek az ismertebbek, másik országokban azok, és mivel nem készült nemzetközi felmérés a témában, nehéz lenne kijelenteni, hogy melyik kártyatípus az abszolút győztes a népszerűségi versenyben.

Ugyanakkor elég ésszerű következtetéssel megtippelhetjük, hogy melyek lehetnek a legnépszerűbbek között hazánkban:

A tarot kártya biztos, hogy ott van, hiszen ez a legközismertebb a kártyajóslás területén kapcsolatban, még a laikusok között is. Ehhez hozzájárult a Rider Wait tarot létrejötte, illetve Hajo Banzhaf műveinek Magyarországon történt megjelenése (a kilencvenes évek végén, kétezresek elején), amelyben laikusok számára magyarázza-tanítja a kártyavetés rejtelmeit.

A magyar kártya szintén nagy valószínűséggel közéjük tartozik, mert az összes magyar háztartásban való jelenlétével a legegyszerűbb és legelérhetőbb eszköz a kártyajóslás kipróbálására.

A cigánykártya azért lehet közöttük, mert hagyományosan a „cigányasszony” a letéteményese a jövőbe látásnak a mi kultúrkörünkben, amelynek egyik eszköze a tenyérből jóslás, a másik pedig a cigánykártya. Természetesen már nem csak roma származású kártyajósok alkalmazzák ezt a paklit, de a cigányok etnikai elterjedésének, vándorlásaiknak, óriási szerepe volt abban, hogy közkinccsé tették nálunk is ezt a fajta kártyát.

A negyedik a napjainkban feltörekvő angyalkártya lehet. Az angyalokkal való kommunikáció az elmúlt egy évtizedben lett közbeszéd tárgya hazánkban, amióta itthon is jelentek meg ebben a témában könyvek. A téma egyik legnépszerűbb szakértője Sonia Choquette, akinek több könyvét magyarra is lefordították. 

Online kártyajóslás

Óriási népszerűségnek örvendenek az online elérhető kártyajósló alkalmazások. Népszerűségük oka, hogy nem kell miattuk számos különféle paklikat megvenni (amelyek nem is olcsók), ha nem mindig csak egyfélével szeretnénk kártyát vetni. További előnyük, hogy tartalmazzák a kirakási módokat is: van amelyikben egy, van amelyikben többféle mód is be van építve. A harmadik nagy előny, hogy a különféle kártyákhoz azonnali magyarázatot is adnak (aminek egy hátulütője, hogy nem tudja számításba venni, hogy mely kirakási mód melyik helyén landolt az adott kártyalap).

Mindenesetre ha online akarunk kártyát vetni, se kártyánk nem kell, hogy legyen hozzá, se a kirakási módokat nem kell, hogy ismerjük, se a kártyák jelentésével nem kell tisztában lennünk. Ez a virtuális kártyajóslás!

Azzal együtt, hogy ez a mód jelentősen megkönnyíteni látszik a kártyajóslásra vetemedő dolgát, nem az igazi. Egyrészt az intuíció annál jobban működik, minél közelebb van az eszköz, így a kártyajóslás esetében is számít, ha az ember kezébe veszi a paklit, megérinti vagy ő maga húzza a lapokat. Másrészt elveszi a kártyavetés emelkedettségét, amelynek „szeánsz” volta – azaz, hogy gondos előkészítést és megfelelő körülményeket igényel – a résztvevők ráhangolódását, az energiák harmonizálódását hivatott elősegíteni.

A túl egyszerű dolgok hajlamosak elveszíteni a jelentőségüket, és bár nem vagyunk ellenére a kártyajóslás terjedésének, illetve annak, hogy „laikusok” is megpróbálkozzanak vele, amellett maximálisan kiállunk, hogy ezt hagyományt és mágikus eszközt tiszteletben kell tartani, ami azt jelenti, hogy 1. csak fontos ügyekben, 2. csak komoly szándékkal, 3. csak azzal a céllal, hogy tanuljunk belőle, fejlődjünk általa, lehet, illetve érdemes igénybe venni.

Televíziós kártyajóslás, kártyavetés e-mailben és telefonon

 Óriási népszerűségnek örvendenek a tévén keresztül véghezvitt, e-mailben megrendelt, illetve telefonon bonyolított jövendőmondási szolgáltatások (különösen, ha ingyenesek). Amellett, hogy az online kártyajóslás minden hibáját magukon hordozzák, általában öncélúak (mindkét fél részéről), és nélkülöznek mindent, amit a kártyavetés etikájáról szóló cikkben írtunk.

Óriási népszerűségnek örvendenek a tévén keresztül véghezvitt, e-mailben megrendelt, illetve telefonon bonyolított jövendőmondási szolgáltatások (különösen, ha ingyenesek). Amellett, hogy az online kártyajóslás minden hibáját magukon hordozzák, általában öncélúak (mindkét fél részéről), és nélkülöznek mindent, amit a kártyavetés etikájáról szóló cikkben írtunk. 

Azért veszélyes az öncélú jövendőmondás, mert elhiteti a kérdezővel azt, hogy az általa célul kitűzött dolog eléréséhez csak és kizárólag cselekedetek kellenek. Vagyis, ha azt mondja, ezt és ezt meg kell tenni érte, akkor cselekvésre készteti, ha az jön ki nála, hogy hogy nem lesz meg valami, vagy meglesz valami, akkor pedig passzivitásra. Kevés szerepet kapnak egy ilyen szemléletmódban az önismeret, önkritika, a személyiségünk formálása, az önrevízió és a lelki munka más eszközei.

Egy távjóslásban nincs lehetőség a kérdező lelkivilágában elmélyülni, a „vetés” megfejtését korrigálni, pontosítani, így képtelen az igazi lelki tükör szerepét eljátszani. Sőt, egy ilyen helyen általában nincs lehetőség a kártyajóssal újra kapcsolatba kerülni sem, azaz szó sem lehet arról, hogy a közös munkára folyamatként tekintsünk, és konzekvenciákat vonhassunk le, vagy azonosíthassunk változásokat.

 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!