Logo

Tarokk kártya

A tarokk kártya a jelek szerint a napfényes Itáliából származik és eredeti célja szerint különböző kártyajátékokat játszottak vele. Kártyajóslásra is használják, de nem kimondottan ehhez készült, országonként eltérő ábrákkal és lapméretekkel terjedt el.

Tarokk kártya

Története

A tarokk kártya nagy valószínűség Olaszországból származik, főként különböző kártyajátékokat játszanak vele, de egyes vidékeken, igen ritkán kártyajóslás céljára is használják. A ma tarokk néven ismert játék az olasz tarocco, tarocchi, tarocchino szóból ered, amely az olaszországi Pó folyó, Taró nevű mellékfolyójának elnevezésére utal.

A XV-XVI. századból eredő tarokk elnevezés nem összetévesztendő a nevében hasonló tarottal, (sok nyelvben tarónak ejtik) pedig egy tőről fakadnak, sőt bizonyos országokban gyakorlatilag össze is olvadtak. 

Összességében azonban sokkal régebbi időkre tehető ennek a kártyának a használata, mint ahogyan az Itáliából ezen a néven elindult volna hódító útjára. Korábban a Triumph-ként (amely győzelmet jelent) volt ismeretes ez a főként társasjátékként használt kártya, amely feltehetően keletről jutott Európába.

Többféle tarokk kártya létezik. Kétség kívül Olaszországból származik a ma ismert csomag, ám országonként változó képi ábrázolásokkal és lapméretekkel terjedtek el, sok helyen a helyi társadalmi és kulturális sajátosságok befolyásolták, hogy milyen rajzok kerülnek a tarokk lapjaira.

A tarokkozás kultúrája

A tarokkozásnak egyébként komoly kultúrája van Európában. Magyarországra a XIX. században került Ausztrián keresztül. A tarokk játék olyannyira nagy népszerűségnek örvendett, hogy a korabeli költők és írók is sorra emlékeztek meg róla alkotásaikban is akár.

A tarokkot, mint játékot többféle módon is játsszák. Az alapvetően 21 lapos játékot leginkább 42, 54, illetve 78 lapos paklikkal játsszák, társasjátékként. Sok esetben a számozott kártyákat egyéb más színes kártyákkal kiegészítve használják.

Káosz és ellentmondás a tarot és a tarokk között

Rengeteg az egymásnak ellentmondó információ arról, hogy pontosan honnan is ered a tarot és a tarokk, van-e különbség köztük vagy sincs. Éppen ezért rendkívül régóta kutatják a hozzáértők e két kártyafajta kialakulását, hogy pontosan meghatározhassák, valójában csak a földrajzi mutáció miatt lett-e különféle típus vagy a nyelvi adottságok miatt különültek-e el egymástól. 

Bizonyos szempontból, érdekes módon úgy néz, hogy az utóbbi az érvényes, inkább nyelvészetileg lehet igazán érdekes ez a kérdés. Már csak azért is, mert különböző nyelvekből már eleve „rosszul”, hallás után került át más nyelvbe az elnevezés. De az idők során a közös tőről fakadó kártyák célja, felhasználása és kinézete is eltávolodott egymástól. 

Mit mond a szakirodalom?

A ma ismeretes információk szerint nem tévesztendő össze a kettő, és erre egyre többen kezdenek odafigyelni. A tarokk gyakorlatilag társasjáték, míg a magyarban is használt tarot a jövendőmondásra használt kártya.

Talán úgy a legegyszerűbb megfogni a kérdést, hogy mindkettő ugyanazon laprajzokon alapul, de a tarokk az a franciák révén átalakult, így az olasz és a francia sorozatjelű tarokk kártya paklik jobbára társasjátékként használatosak, míg a tarot olasz sorozatjelű kártyákat, ezoterikus céllal, jóslásra használják. 

Az ősi olasz tarokk rajzai

Az eredeti olasz vagy latin tarokk kártyák ábrázolásai nagyon hasonlítanak a tarot kártyához. Kezdetben a lapoknak csak (római) számaik voltak, rajzaik nem, majd az idő múlásával kialakultak az ősi illusztrációk is, ahogy az a tarot kártyánál is történt.

A ma ismert kártyák számok szerint, sorban a következők:

 1. A Szemfényvesztő – más néven A „kókler” vagy A zsonglőr
 2. A Nőpápa
 3. A Császárnő
 4. A Pápa
 5. A Császár
 6. A Szeretők – más néven A szerelmesek
 7. A Diadalszekér – más néven A Kocsi
 8. Az Igazság
 9. A Remete
 10. A Szerencsekerék – vagy A Kerék
 11. Az Erő
 12. Az Akasztottak – Az akasztott ember
 13. A Halál
 14. A Mértékletesség
 15. Az Ördög
 16. A Bábel tornya – vagy A Torony
 17. A Csillagok
 18. A Hold
 19. A Nap
 20. Az Ítélet
 21. A Világ 

Ehhez társul még egy nem mindig számozott kártya, a bohóc vagy bolond is, amely tulajdonképpen a 22. lap.

Bár más országokban hasonlóak a tarokk kártya lapok, sok területen például a pápa és a nőpápa helyett, különböző istenség, vagy éppen a Torony helyet Isten háza szerepel a képen. Ilyen különbségek jelennek meg a svájci vagy éppen a marsailles-i tarokk kártyákon is.

Külön érdekesség, hogy a XVIII. századig csak ez az ábrázolásmód és típus, azaz az olasz tarokk volt ismert, majd szép lassan továbbterjedt Európában és ekkor kezdték el elhagyni az ősi ábrázolásmódot, és az akkori viszonyoknak megfelelően modernizálni az illusztrációkat, szerte az országokban. Több országban például mese- és állatfigurák kerültek a tarokk kártyák rajzaira.

Létezik-e olyan, hogy tarokk jóslás?

Tekintettel arra, hogy a tarot és a tarokk gyakorlatilag egy tőről fakad, ráadásul bizonyos vidékeken a lapokat díszítő rajzok, sőt a számok és elnevezések is megegyeznek a tarot nagy árkánumaival, így tulajdonképpen lehet vele jósolni. Nyilvánvalóan ezért is léteznek még ma is olyan területek, ahol bár ritkán, de efféle célra is alkalmazzák ezeket a lapokat.

Kétségtelen azonban, hogyha valaki a tarokk jóslás mesterségét kívánja elsajátítani, annak igen komoly kutatómunkát kell folytatnia, hogy megismerkedjen a pontos használatával. Annál is inkább, mert igen nehéz hozzá megfelelő szakirodalmat találni, amely segít az eligazodásban.

 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!