Logo

Lenormand kártya

A lenormand kártya Marie Ann Lenormandról kapta nevét, aki a XVIII. században számos illusztris személynek végzett jóslást. Híres volt arról hogy nem csak a jót, de a rosszat is nyíltan elmondta. Munkássága óta több féle kártyapaklit is Lenormand néven emlegetnek, de a leggyakoribbat arról (is) meg lehet ismerni hogy 36 lapból áll és ...

Lenormand kártya

Története

A kártya névadója Marie Ann Lenormand, aki a XVIII. század – amikor világszerte fellángolt az érdeklődés a mágikus, ezoterikus dolgok iránt – egyik leghíresebb jósnője volt. Koronás főknek végzett kártyajóslást és mondott jövőt, arról volt híres, hogy sose titkolta el a kártyában látott negatív lehetőségeket sem. Híres „kuncsaftjai” között megtalálhatjuk Jozefina császárnét (Napóleon felesége), Sándor orosz cárt is.

14 éves volt, amikor különleges képességeire fény derült, 18 évesen Párizsba költözött és egy híres jósnő segédje lett. Híres vendégeinek első képviselője Jozefina volt, akinek megjósolta, hogy megismerkedik Napoleonnal, majd a felesége lesz, majd később azt is megjósolta, hogy el akar tőle válni, ami miatt évekig tartó börtönbüntetést kapott.

Sajnos vérzivataros időszak volt az amikor ő élt, így volt bőven rossz, amit megjósolhatott és így megkapta a maga büntetését is: 1790-ben megjósolta, hogy a francia forradalom el fog bukni és a vezetőit kivégzik majd. Ezért a forradalom jóléti biztossága börtönbe vetette. Később Napóleonnak is megjósolta a bukást, emiatt 1809-ben elűzték a francia fővárosból, ahova csak akkor térhetett vissza, amikor a jóslata beteljesedett és Napóleon meghalt.

Munkássága óta számos kártyapaklit emlegetnek Lenormand kártya néven, és tengernyi kártyavetési tapasztalatát könyvben írta meg. A leggyakrabban ilyen néven (Petit Lenormand) emlegetett csomag 36 lapból áll, és Johann Kaspar Lechter 1799-ben bemutatott „A remény játéka” elnevezésű kártyapaklija alapján készült. A hölgy 1843-ban halt meg, élete nyugodt mederben telt, hiszen saját hullámvölgyeit is megjósolta a kártyáiból. 

A pakli szerkezete és használata

A Lenormand kártya csomag 36 egyenrangú lapot tartalmaz. Amelyből az úr és hölgy kártyáját szokták néha kiemelni, mint a kérdező (férfi vagy nő) megtestesítőjét.

A kártya nyelvezete egy sajátos szimbólumrendszeren alapul, amely jóval modernebb, mint a hagyományos tarot kártyáké, inkább a cigánykártyával mutat rokonságot.

A Lenormand jóslás során, illetve annak megfejtésében nagyon sokat számítanak az adott kártyalapot környező lapok. Olyannyira, hogy egy-egy kártyalap jelentheti az ellenkezőjét is, amennyiben negatív kártyalapok veszik körül.

Kirakási módok

Mivel a Lenormand kártya használatakor nagyon nagy szerepet kap az intuíció, számos lépést tesznek annak felélesztésére, a csatornák tisztítására. Szokás elhúzni a lapokat fehér gyertya lángja felett például.

Az egyes kirakási módoknál nagyon nagy szerepe van a kirakásban részt vevő kártyák kiválasztásának. A Lenormand kártya kiválasztott lapjait nem szokás húzni, hanem különféle módozatok szerint leszámolják őket.

A csomagból először kiveszik az úr vagy a hölgy kártyáját (28 és 29). Ha férfi a kérdező, akkor az úr kártyája feletti lapot is kiveszik, ha nő, akkor az alatta levőt. Majd kettéemelik a paklit, és a két fél csomagot megcserélve teszik egymásra. Innentől kezdve azonban a Lenormand jóslás kiszámolás módszertana elég bonyolulttá válik, és attól is függ, hogy hány kártyát alkalmazunk és hány sorban (oszlopban) rakjuk ki azokat.

Igen-nem

Az igen-nem kártyajóslás során csak azt nézzük, hogy a lapok nagyobb része pozitív vagy negatív jellegű-e, majd gondoljuk végig: ha mindegyik egy oldalon áll, az logikusan igen vagy nem. Ha vegyes kártyákat húztunk, akkor az arányból következtethetünk arra, hogy meg fog történni a kérdéses dolog, de még nem dőlt el a pontos menete, vagy valami akadályozza, vagy inkább nem, de tennünk kellene még valamit.

9 lapos lenormand jóslás

Kilenc lapot húzunk, balról jobbra egymás mellé rakjuk és úgy értelmezzük, hogy a múltból haladunk a jelenen át a jövő felé.

Közel-távol kártyajóslás

A legközismertebb kirakási mód, amelyhez a Lenormand kártya összes lapját felhasználják.

A lapok jelentése

 1. lovag: újdonság vagy valami régi új lendületet kap, fiatal férfi
 2. lóhere: szerencse, váratlan öröm vagy segítség
 3. hajó: utazás, ami belső tájainkra is szorítkozhat, de jelenthet lelki fejlődést, gazdagodást is
 4. ház: otthon, család és gyökerek, a kérdező múltja és szülei
 5. fa: egészség, életerő, elnyomott lelki dolgok
 6. felhők: válság, gondok
 7. kígyó: árulás, képmutatás, félrevezetés
 8. koporsó: lezárás, valami vége, új kezdet, átalakulás
 9. virágcsokor: beteljesülés, boldogság, ha férfi a kérdező: a nő, akibe szerelmes
 10. kasza: veszély, szerencsétlenség, rossz döntés
 11. vessző: viszály, konfliktus, belső gyötrődés, bűntudat
 12. madarak: gondolatok és szellemi munka, gondok
 13. gyerek: ártatlanság, naivitás, gyerek
 14. róka: csapda, hamisság, önbecsapás
 15. medve: hatalom, védelmező erő, idősebb férfi, főnök, segítő
 16. csillagok: siker, előrejutás, sorsszerűség
 17. gólya: változás, költözés, sorsforduló
 18. kutya: hűség
 19. torony: lelkivilág, szigor, törvény
 20. kert: kreativitás, társadalmi élet és baráti kapcsolataink
 21. hegyek: akadály, nehézségek (külső vagy belső)
 22. út: döntéshelyzet
 23. egér: szegénység, gyengeség
 24. szív: szeretet, szerelem
 25. gyűrű: kötelék, párkapcsolat, házasság
 26. könyv: titok, bölcsesség, tanulás,
 27. levél: írásos üzenet, valamilyen dokumentum
 28. úr: ha a kérdező férfi, akkor ő, ha nő, akkor a szerelme
 29. hölgy: ha a kérdező nő, akkor ő, ha férfi, akkor a szerelme
 30. liliom: erény, erkölcs, titkos vágyak,
 31. nap: életerő, siker, támogató férfi
 32. hold: hírnév, külső megítélés, rossz lelkiállapot, depresszió, ingatagság
 33. kulcs: megoldás, megvilágosodás, megnyíló ajtók
 34. hal: bőség, siker, nyeremény, üzleti siker
 35. horgony: stabilitás, biztonság, révbe érés
 36. kereszt: próbatétel, spirituális lecke
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!