Logo

Franciakártya

Tudta Ön, hogy Gringonneur francia festő munkássága óta hívják ezt a fajta kártyapaklit francia kártyának? Ha szeretne róla többet is megtudni, hogy épül fel a pakli, mi a története, mit színei vannak és azok mit jelentenek stb... olvassa az alábbi cikkünket!

Franciakártya

Története

A fordulat, amelynek következtében francia kártya néven emlegeti az egész világ ezt a paklit, a XV. században történt, de a kártya eredete sokkal régebbre datálható. Sajnos nem is tudjuk pontosan mikorra, és azt sem, hogy hova, csak valószínűsíthető, hogy keletre (Kína, India, Perzsia, esetleg az arab világ), és hogy nagyon régre (3000 évvel ezelőttről már van kártyajátékról említés a a Csing Ce-tung-féle lexikonban).

Tehát amióta francia paklinak hiszi a világ ezt a kártyacsomagot, az Gringonneur francia festő munkássága a francia udvarban, amelynek során több kártyacsomagot is tervezett VI. Károly számára, aki nagyon szeretett kártyázni. Ugyanakkor az is igaz, hogy ezt a fajta kártyát akkor már ismerték Európában.

A pakli felépítése

Kettőtől tízig számozott lapokat, a különleges helyet elfoglaló (egyes játékokban az egy szerepét betöltő, másokban a legnagyobb lapnak számító) ászt, és három figurás lapot (bubi, dáma, király) tartalmaz minden színsor, amelyből négyet találunk a pakliban. Így, a jokerekkel együtt 52 lapot ad ki a teljes csomag.

A lapok kártyajóslás-beli megfejtése a színek és számok által kiadott szimbolikus és számmisztikai jelentések keresztmetszetében található. 

Színek 

A francia kártya színei megfeleltethetőek a tarot és a magyar kártya négy színének is. A kőr a magyar kártya pirosának felel meg, a tarotban a kelyhek jelöli. A pikk a magyar kártya zöld színe, a tarotban a kardoknak felel meg. A treff a magyar kártyában a makk (megfigyelhetjük, hogy a treff jel a tölgyfa levele, míg a makk a termése), a tarotban pedig a botokkal egyenértékű. A káró a magyar kártyában a tökkel egyeztethető össze, míg a tarot érmék színe vonható még ebbe a körbe.

A színek jelentése hasonló a párhuzamba állítható kártyapaklik megfeleltethető színei által hordozott jelentéssel. Érdekes, hogy mind a magyar kártya, mind a francia kártya megfejtésénél a színek jelentése az évkör szimbolikája felé tolódott el (szemben a tarottal, ahol inkább az analógiás gondolkodás érvényesül). Így a piros/kőr a nyár, a zöld/treff a tavasz, a tök/pikk az ősz , makk/káró a tél.

 A kártyák színeinek kialakulása számos történészt, illetve a kártyák kutatásával foglalkozó szakembert foglalkoztat. A francia kártya szimbólumaival kapcsolatban terjedt el az a népszerű nézet, miszerint a szimbólumok a harc területéről valók: a pikk a lándzsahegy, a káró dárdahegy, a kőr a bátorság jelképe, míg a treff a lovak számára táplálékul szolgáló lóhere.

Számsor és figurák

A számsor kettőtől tízig tart, ahogy említettük, az ász a módosult szerepű egyes. Kártyajátékokban a számozott lapok általában annyit érnek, amennyi rájuk van írva.

A figurás lapok között a legalacsonyabb számértékű a bubi (felirata J = jack vagy B = boer, azaz bojár), a következő a dáma (jelzése Q = queen vagy D = dame), majd a király jön (jele K = king vagy R = roi), és végül az ász (A = ace vagy as).

A pakli különféle változatok szerint két vagy három jokert tartalmaz. Ezeket bizonyos játékokban és kártyajóslás során kiveszik a pakliból.

A számmisztika alapvetései, ami az 1-10-ig tartó számsort illeti, a francia kártya segítségével történő kártyajóslás során is általában igazak a számozott lapokra.

Ugyanakkor annyira gyakran használták a francia kártyát jóslásokban, hogy az egyes lapoknak – a cigánykártyához hasonlóan – önálló jelentéstartalma is kialakult, olyan, amely se a színszimbolikából/évkörből, se a számmisztikából nem következik. Ilyen lehet a kőr bubi, amelyik barna nő jelenlétét/közreműködését is jelentheti, vagy a treff dáma, amely egyedülálló nő ártó szándékát jelzi.

Különlegességek a megfejtés során

Egyedi együttállások

A francia kártyával való kártyajóslás megfejtésében különleges szerepe van, ha a kihúzott kártyák között több egyforma számértékű lap van (4 db dáma, 3 db király stb.).

Így a 4 db király támogatást és sikert jelent, a 3 db ugyanezt csak gyengébb változatban, a 2 db pedig, hogy jó tanácsokat fog kapni.

A 4 db dáma pletykát jelent, a 3 db álságosságot és hűtlenséget, a 2 db ellentmondásos barátságot.

A 4 db bubi harcot, a 3 db féltékenységet, kisebb konfliktust, a 2 db vitát.

A 4 db ász győzelmet jelent, a 3 db óvatosságra int, a 2 db pedig azt jelzi, hogy valaki társulni akar a kérdezőhöz.

Szomszédos lapok

A szomszédos lapok nem csak erősíthetik vagy gyengíthetik, hanem meg is változtathatják a francia kártya kártyajóslás során a megfejtést. Ezért a „nagy öregek” konkrét listákat és leírásokat készítenek arról, hogy melyik együttállás mit jelent, érdemes ennek az interneten utánanéznünk.

Kirakási módok

Természetesen a francia kártya pakliját is többször meg kell keverni, kétszer elemelni, majd újra összerakni a jóslást alkotó lapok kiválasztása előtt.

Vannak kiszámolós kirakási módok, ezek meglehetősen bonyolultak.

Az egyszerűbb eszközök kedvelőinek, illetve a kezdőknek hasznos az a módszer, amikor simán húzni kell 10 db lapot, majd balról jobbra egymás mellé tenni őket sorban. Ennél a kirakásánál az első lap az aktuális helyzetet jelöli, a második azokat a döntéseket, amelyeket sürgősen meg kell hozni, a harmadik a reményeket, a negyedik az elfoglaltságokat, az ötödik a sors rendelését, a hatodik az egészséggel kapcsolatos dolgokat, a hetedik az otthoni feladatokat, a nyolcadik azokat a problémákat, ahol személyesen kell eljárnunk, a kilencedik a pénzügyeket, a tizedik pedig a távolabbi következményeket jeleníti meg.

 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!