Logo

A Kis Arkánumról

Az alábbiakban egy kis betekintést nyerhetnek a tarot kártya Kis Arkánumaiba. Megvizsgáljuk, melyik kártya mit jelent, és milyen életterületre vonatkozhat.

A Kis Arkánumról
Jun/24

A tarot kártyacsomag 78 lapból áll, melyek két nagyobb részre oszlanak fel: Nagy, illetve Kis Arkánumra. Előbbit 22 figurás lap alkotja, míg az utóbbiban 56 lapot számlálhatunk. A Kis Arkánumon belül is létezik egy felosztás: négy különféle csoportra bonthatóak a kártyák, mondhatni ezek felelnek a ma is ismert játékkártyák színeinek. Ezek: Botok, Kardok, Érmék és Kelyhek.

Alábbi írásunkban ezt a négy csoportot vizsgáljuk meg, társítjuk őket a négy nagy őselem valamelyikéhez. Ne lepődjön meg az olvasó, ha kissé archaikus szemlélettel találkozik szembe, a kártyák ugyanis még a középkorban formálódtak, így az akkori hétköznapi emberek életét szemléltetik.

Botok

Ezek a kártyák a bennünk rejlő képességekről árulkodnak. Felfedik előttünk lehetőségeinket, és megmutatják azokat az eszközöket, melyek segítségével előrehaladhatunk életünk folyamán. A kártyák a Tűz jeggyel párosíthatóak, azaz az erőt, energiát, lendületet szimbolizálják. Kifejezik eltökéltségünket, tettre készségünket, elszántságunkat egy adott dolog iránt, és lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy sorsunkat végre a saját kezünkbe vegyük. Bármiről is legyen szó, bármit is akarunk elérni az életben, a kártya vizionálja számunkra az esélyeinket.

Érmék

Nem is lehet kérdés, hogy az Érmék milyen életterülettel állnak kapcsolatban. Természetesen az anyagiakról van szó, a pénzügyi helyzetekről, megoldásokról, magáról a gazdálkodásunkról. Eleme is a Föld, mely az anyagi világot szimbolizálja, azzal van szoros összefüggésben. Az Érmék kártya kihúzásakor gondoljunk tehát pénzügyi lehetőségeinkre, értelmezzük a kártya üzenetét, mert befolyásolhatja anyagi döntésünket. Árulkodnak a lapok arról, milyen veszteségeket szenvedhetünk el, vagy akár arról, hogy milyen nyereséggel számolhatunk egy adott befektetés alkalmával.

Kelyhek

A kártyákhoz köthető alapelem a Víz. Akinek van némi ezoterikus ismerete, az tudhatja, hogy ez a lélek dolgaival, annak egészségével és betegségével, általános problémáival köthető össze, valamint érzelmeinket szimbolizálják. A Kelyhek kártyákon papokat, szellemi és egyházi vezetőket láthatunk. A középkori emberek életében ők voltak azok, akik Isten szeretetét hirdették, akik jóságot, hitet és reményt adtak az egyszerű embereknek. Éppen ezért a kártyák is az emberek javára dolgoznak.

Kardok

A középkor társadalmának irányítói a főurak voltak. Ők adtak parancsot háborúra, ők engedték vagy tiltották bizonyos dolgok megtételét, ők szabták meg a munkaidőt, az adók mennyiségét, egyszóval teljes hatalommal szabályozták az egyszerű népet. Ez persze az embereknek óriási küzdelmet jelentett, hogy megfeleljenek a főúri kívánalmaknak, éppen ezért a Kardok kártyák az ellenünk munkálkodó erőket jelzik. Ellenséges, ártó energiákról tanúskodnak. A Kardok eleme a Levegő.

 
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!