Logo

Kis Arkánum lapjainak jelentése - 3. rész

Kezdjük a Kis Arkánum lapjainak kirakásával miután tisztáztuk a legfontosabbakat ... az alábbi kirakási módokat érdemes elsőnek kirakni.

Kis Arkánum lapjainak jelentése - 3. rész
Nov/10

Kezdjük a gyakorlattal!

A jóskártyák alkalmazása és ezen belül a tarot jóslás mágia. Szemben az egyház és néhány egyéb dogmatikus csoport véleményével, nem fekete, hanem fehér mágia, hiszen nem aktív, hanem passzív tevékenység: semmi olyat nem érhetünk el általa, amit mások nem akarnak, kizárólag olyan információhoz juthatunk hozzá, amelyet a kozmosz és az égiek megengednek.

Nem csikarhatunk ki olyan tudást a kártyától, amiről az, akit érint ne akarná, hogy mások tudomást szerezzenek, és nem pillanthatunk be olyan eseményekbe, ami nem tartozik ránk. Ha elkezdünk rendszeresen kártyát rakni, meg fogjuk látni, hogy bizonyos dolgokat a kártya egyszerűen nem mutat meg. Ennek oka három dolog lehet:

  1. nem tartozik ránk,
  2. jobb, ha nem tudjuk,
  3. nem értünk még meg erre az információra

Az utolsó kettő között az a különbség, hogy a kettesnél jobb, ha objektívek maradunk, míg a hármas esetében esetleg teljesen más irányt venne az életünk, összeomlanánk vagy szélsőséges viselkedésre sarkallna.

Bár a tarot kártya kialakulása és története a régmúltra nyúlik vissza, nem kell megijedni a használatától. Kezdők is rögtön kipróbálhatják tarot jóslást, mihelyst a kezükbe kapnak egy kártyacsomagot, hiszen a későbbi elmélyültebb tudást is a gyakorlás révén fogják tudni elérni.

Szerencsére ha óvatlanul vagy tapasztalatlanul fogunk hozzá, akkor sem csinálhatunk bajt, bár természetesen nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a korlátainkkal (pl. ne kezdjünk másnak tarot jóslást végezni, csak ha már annyira otthonosan mozgunk a kártyák értelme és a kirakási módok között, hogy oda tudunk figyelni a tőle kapott információkra és saját intuíciónkra is).

Hogyan készüljünk fel a kártyavetésre?

Akár magunknak, akár másnak jósolunk, teremtsünk nyugodt körülményeket, hiszen a koncentráció és az intuíció nagyon fontos része a tarot jóslás folyamatának. Érdemes olyan dolgokkal körülvenni magunkat, amelyek elindítanak befelé, elmélyítenek. Legyenek ezek füstölők, ráhangoló színek, kristályok, gyertyák, mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy mi az, ami neki konkrétan segít.

Fontos, hogy a kártyákat megfelelő körülmények között tartsuk: készítsünk vagy készíttessünk tokot, amely mind a fizikai, mind az energetikai szennyeződéstől megvédi a paklit. Csak méltó körülmények között használjuk (mondjuk ne a buszon, a vacsoraasztalon vagy tv nézés közben), mindig nyugodtan üljünk le és koncentráljunk a tarot jóslás folyamatára – ne vegyük félvállról.

Nézzünk néhány nagyon egyszerű, négylapos tarot jóslás kirakási módot!

Iránytű

Ez a tarot jóslás mód arra szolgál, hogy egy előttünk álló, behatárolható időszak folyamatáról, kimeneteléről tájékoztasson. Ez lehet egy kezdődő kapcsolat, egy utazás, egy új munka, egy kezdődő projekt (pl. házfelújítás) stb.

A négy kihúzott kártyát balról jobbra egymás mellé rakjuk. Az első az alaphelyzetet vázolja fel, a második a dolog kezdeti időszakára jellemző tapasztalatokat mutatja, a harmadik a kérdező reakcióit vázolja fel, a negyedik pedig a végkifejletre utal.

Kereszt

Az egyik legegyszerűbb tarot jóslás, amely ugyanakkor rendkívül hasznos is. Amellett, hogy alap kirakási módként szolgál, használható arra is, hogy ha valamilyen bonyolultabb kirakási módban egy kártya jelentése nem elég egyértelmű, rá is kérdezhetünk ezzel. 

A négy kártyát a következőképpen kell kirakni: Egyet balra, egyet egy vonalban az elsővel, jobbra, a harmadikat a kettő közé, picit magasabbra, majd a negyediket szintén az első kettő közé, a harmadikkal egy vonalban kissé lejjebb. A tarot jóslás kirakás egy keresztet formáz, amelynek vízszintes szárát balról jobbra húzzuk, a függőleges szárát pedig fölülről lefelé.

Az első kártya kijelöli a témát/alaphelyzetet, a második megmondja mit ne tegyünk, a harmadik azt árulja el, hogy mit tegyünk, a negyedik pedig a végkifejletet vázolja fel.

Vakfolt

Ez a kirakási mód azt mutatja meg, hogy mi a különbség aközött, ahogy mi látjuk magunkat és ahogy mások látnak minket. Igen hasznos tükör, amely rámutathat arra, hogy egyes helyzetek az életünkben miért nem akarnak működni, miért vannak súrlódások, miért marad el a fejlődés.

A négy kártyát két sorban kell letenni, de X jelet formázva, azaz az egyes az első sorban balra, a kettes a második sorban jobbra, a hármas a második sorban balra, a négyes az első sorban jobbra. Az első sor azokat a dolgokat mutatja, amelyek mindenki számára ismertek, a második sor azt, ami mások számára nem ismert. Az első oszlop azokat az információkat tartalmazza, amely a kérdező számára ismert, a kettes sor azokat, amelyek nem.

Ezek kombinációjából jön ki a tarot jóslásban az egyes helyek jellemző jelentése: 1. az az identitás, amit mindenki ismer (a kérdező és a külvilág is), 2. azok a jellemvonások, amit senki sem ismer, mert mind a külvilág elől, mind a kérdező elől rejtve maradnak, 3. rejtett identitás, amit csak a kérdező ismer, de a külvilág nem tud róla, 4. ez a vak folt, azaz amit mások tudnak rólunk, de mi magunkról nem.

Válság játék

A tarot jóslás eme kirakási módja azt mutatja meg, hogy ha megrekedtünk, válságba jutottunk és nem találjuk a kiutat, mi az, amit el kell engednünk, és mi az, ami továbbvezethet, valamint milyen célt tűzhetünk ki magunk elé az adott helyzetben.

A kirakás a kelyhek négyes kártya illusztrációját követi: az első lapot vízszintesen a bal alsó sarokba rakjuk, mellé kerül függőleges helyzetben a második. A harmadikat ennek tetejére állítjuk, szintén függőlegesen, és a negyediket, kissé távolabb, a bal fölső sarokban helyezzük el, állítva.

Az egyes, vízszintes kártya mutatja meg azokat a dolgokat, amelyek végleg elvesztek, és már nem érdemes küzdenünk értük. A második kártya által lefedett dolgok sértetlenül megmaradtak, ezekre alapozva építhetünk új jövőt. A hármas a válságból való kilábalás lehetőségét jelöli ki, a négyes pedig azt mutatja meg, hogy ezen az úton hova érkezhetünk.

 
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!