Logo

11 módszer a tarot jóslás megtanulásához

Hogy lehet megtanulni a tarot jóslást? Mi kell hozzá, milyen módszerek vezetnek a leginkább eredményre? A válaszokat a cikkben rejtettük el!

11 módszer a tarot jóslás megtanulásához
Oct/03

A kártyaolvasáshoz intuíció és tudás kell; utóbbit bárki elsajátíthatja. Ha kellően nyitottak vagyunk azokra a dolgokra, amelyek működését nem feltétlenül magyarázza meg a logika; és megérzéseink rendszerint nem hagynak cserben, érdemes közelebbről is megismerkednünk a tarot-kártyával. Ha megtanuljuk olvasni a lapokat, azok támogatnak majd önmagunk megismerésében, de másoknak is segíthetünk, és útmutatást nyújthatunk.

1.) Ismerkedjünk meg közelebbről a tarot-val

Először is válasszunk ki egy számunkra szimpatikus csomagot. Mindegyik csomagnak más-más szimbólumrendszere van. Az egyik legszélesebb körben használt változat a Rider-Waite vagy egyik közeli rokona, a Morgan-Greer tarot. Fontos, hogy az adott csomag valahogyan megérintsen minket, így akár nézzünk meg és próbáljunk ki többet is, mielőtt választunk. Ha vannak olyan ismerőseink, akik foglalkoznak tarot-jóslással, vagy most tanulják, kérdezzük meg őket is, melyiket választották és miért.

2.) Fogalmazzuk meg a küldetésünket

Fogalmazzuk meg magunknak, pontosan mit szeretnénk elérni a tarot-val. Ha már tudjuk, mi a célunk, könnyebb lesz objektíven megállapítanunk, hol állunk most, és milyen lépéseket kell megtennünk azért, hogy az út végére érjünk. Mindenkinek más cél lebeg a szeme előtt, amikor a tarot-hoz nyúl: például szeretné fejleszteni intuitív képességeit, növelni a kreativitását, vagy spirituális erőkkel kapcsolatba lépni.

3.) Tegyük a sajátunkévá a kártyákat

Közvetítsük az energiánkat a tarot-pakliba. Vegyük kézbe gyakran a lapokat, keverjük meg őket újra és újra, vagy tegyük sorba a lapokat. Ha sokat forgatjuk a kártyát, a lapok a mi "meghosszabbításainkká" válnak.

4.) Tanuljuk meg a szimbólumrendszert

Ismerkedjünk meg a Nagy Arkánum 22 és a Kis Arkánum 56 lapjával. Tanuljuk meg felismerni a figurákat, és értelmezni a szimbólumokat. Addig gyakoroljuk ezt, míg minden egyes lapot azonnal fel nem tudunk ismerni, illetve értelmezni. Ez akár hosszú időbe is telhet. Érdemes egy partnerrel gyakorolni, aki "kikérdezi" tőlünk a kártyákat.

5.) Olvassunk

Ismerkedjünk meg közelebbről a tarot hagyományaival és használatával. Szerezzünk be akár több könyvet is a témában, és informálódjunk. Azonban ne támaszkodjunk kizárólag az azokban leírtakra: a saját megérzéseinkre is hallgassunk.

6.) Gyakorlatok

Különböző gyakorlatokat is alkalmazhatunk, hogy élvezetesebbé tegyük a tanulást. Például minden nap húzzunk egy-egy lapot, és az azon szereplő figurát tanuljuk meg felismerni és értelmezni. Vagy húzzunk egy kártyát, és írjuk le egy füzetbe az első benyomásainkat: milyen hatással vannak ránk a színe vagy a formái. Aztán olvassunk utána az adott figurának, ismerkedjünk meg a jelentésével, és az új információkat szintén jegyezzük le a füzetbe. Pár nap múlva vegyük elő a jegyzeteinket, és az eddigieket összegezve fogalmazzuk meg a véleményünket.

7.) Tanulmányozzuk a kártyakombinációkat

Kezdők számára különösen fontos, hogy ne 78 külön lapként lássák a tarot-paklit, hanem különböző minták és interakciók rendszereként. Ha nemcsak az egyes lapokat tanulmányozzuk a tarot-jóslás elsajátítása során, hanem a kombinációkat is, könnyebben felfedezhetjük ezeket a mintákat. Húzzunk két lapot a pakliból, helyezzük egymás mellé, és próbáljuk meg értelmezni a kombinációt.

8.) Alkossunk konstellációkat

A tarot-konstellációk az azonos számmal rendelkező lapok együttesei. Konstellációt alkot például a négyes számú lap minden színből, a Király (amely szintén a 4-es számot tartalmazza) és a Halál (amely a 13-as számot tartalmazza, de a két számjegyet összeadva szintén négyet kapunk).

Sorakoztassuk fel magunk előtt ezeket a kártyákat, és tegyünk fel magunknak különböző kérdéseket, például, hogy mi a véleményünk egyes kártyákról: milyen érzéseket keltenek bennünk, taszítanak vagy vonzanak-e, miben egyeznek, és miben különböznek. Ezt minden számmal játsszuk végig, és jegyezzük fel a meglátásainkat.

9.) Válaszoljuk meg saját kérdéseinket

A tarot-jóslásra készülve menjünk végig a paklin, és válasszuk ki azokat a lapokat, amelyek valamiért megfognak; amelyeket a többitől különbözőnek ítélünk. Tanulmányozzuk a lapot, és próbáljuk meg választ adni saját kérdésünkre, azaz, hogy miért tartjuk különlegesnek azt az adott kártyát.

10.) Tanuljuk meg kirakni a kártyákat

A tarot-ban nemcsak a lapoknak maguknak van jelentése, hanem annak is, egy adott lap hol helyezkedik el a kirakott kártyák között. Többféle kirakási módszer is létezik: egyes változatoknál például a kártyák helye a múltat, a jelent és a jövőt jelképezi. Ha begyakoroljuk az egyes pozíciók jelentését, élesben már tökéletesen fog menni.

11.) Végezzünk próbajóslást

Kérjük meg egy barátunkat, hogy legyen a tesztalanyunk, hogy gyakorolni tudjuk a tarot-jóslást. Meséljünk el egy történetet. A tarot-olvasás során mindig egy sztorit mondunk el a kérdezőnek. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy feltárhassuk a múltbéli befolyásoló tényezőket, a jelenlegi körülményeket és a legvalószínűbb jövőbeli történéseket. A jövő, amiről beszélünk, nem egy fix, megváltoztathatatlan eredmény; erre érdemes figyelmeztetnünk a kérdezőt, illetve emlékeztetnünk rá magunkat is a tarot-jóslás során.

 
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!