Logo

Jóslás és önismeret

A jóslás fogalma alapvetően két dolgot jelenthet: az egyik a tőlünk távol eső dolgokba való belelátás lehetősége, a másik pedig a jelen pillanatnál az idő folyamában később bekövetkező események előzetes ismerete.

Jóslás és önismeret
Feb/04

Az előbbi esetében nem a fizikailag messze levő (másik országban, a világ túlsó felén stb.) folyó eseményekre gondolunk, hanem minden olyan dologra, ami nem a mi befolyásunk alatt áll. Vagyis akár a velünk együtt élő ember belső világa, érzelmei, ki nem mondott észrevételei, vágyai és döntései is tőlünk távol eső dolognak minősülnek ebből a szempontból.

Az utóbbi esettel kapcsolatban pedig ejtsünk pár szót a párhuzamos univerzumokról... 

Kapcsolatok kincse 

A „Beszélgetések Istennel” című könyvben Isten azt mondja el nekünk, hogy az életünk értelme az, hogy a minket körülvevő emberekkel kialakított kapcsolataink, az ezekből születő élmények formáló ereje révén kibontakozzunk magunkból. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy ez óriási és rengeteg kockázattal járó feladat.

Bármelyik felnőtt embert megkérdeznénk, valószínűleg azt válaszolná, hogy az életében a legnagyobb bizonytalanságot az emberekkel való kapcsolat jelenti. Mondhatnánk a bizonytalanság helyett kockázatot is, mert nem arról van szó, hogy az emberi kapcsolatokban nem lehet megbízni, hanem arról, hogy ha egy másik, szabad akarattal és független személyiséggel rendelkező emberrel kerülünk kapcsolatba, az ő döntései, vágyai, érzelmei, késztetései számunkra mindig is bizonytalansági tényezőt jelentenek. 

Részben ennek a bizonytalanságnak a csökkentésére szolgálnak a különféle jóslások, a jóslás kártyából, kávézaccból, a yi-ching, a drágaköves jóslás és még sorolhatnánk. Az ember félelme attól, hogy nem tanúsítanak érdeklődést a dolgai iránt, hogy visszautasításban lesz része, hogy nem szeretik viszont vagy kevésbé, mint ahogy ő teszi, azóta létezik, amióta világ a világ.

Ezen azonban nem úgy tud úrrá lenni, hogy belelát mások fejébe és szívébe, nem az a leghatékonyabb kockázatcsökkentő megmozdulás, hogy a másikról igyekszünk megtudni dolgokat. 

Mi az ami megtudható? 

A jóslás kártyából képes megmutatni a másikban kikristályosodott gondolatokat, meghozott döntéseket, megsejtetni belső folyamatokat, lerántatni a leplet különféle vágyakról vagy tervekről. Ezek általában akkor válnak láthatóvá, ha „elkészültek”, azaz ha olyan mértékben végiggondoltak, hogy az illető akár el is mondhatná őket. Amíg nem jutnak el erre a szintre, akkor a jóslás kártyából káoszt és tanácstalanságot fog jelezni számunkra.

Gondoljuk meg, mennyit érhetünk el azzal, hogy mindezekről tudunk! Fordítsuk meg a dolgokat és  amennyire ismerjük az érintett másik embert, kíséreljük meg beleképzelni magunkat a helyébe. Ekkor fogjuk csak igazán látni, hogy a belsőnkben zajló folyamatok mennyire képlékenyek, milyen sok paraméter befolyásolja őket, és hogy egy folyamat zajlása közben mennyire nem megjósolható a végeredmény. 

Gyakran azt várjuk a jövendőmondástól, hogy arról tájékoztasson, hogy egy általunk résztvevőként megélt folyamatnak mi lesz a kifutása. Például egy meglévő szerelmi kapcsolatról szeretnénk tudni, hogy meddig fog tartani, lesz-e belőle házasság, vagy, hogy lesz-e gyerekünk és ha igen hány, ebben az életben.

Az ilyen dolgokkal kapcsolatban a jóslás kártyából kizárólag a dolgokban rejlő lehetőséget tudja megmutatni a kíváncsi szemeinknek, hiszen azt, hogy ezek a lehetőségek mennyire fordulnak valóságba, hogy hogyan egyeztetjük össze a dolgainkat, mit hozunk ki egymásból, hogyan kezeljük a konfliktusainkat, az nem egy megjósolható „jövőbeli történelem”, hanem egymásra épülő pillanatok és egymásra-hatások végtelen sora. 

Ebből az derül ki, hogy nem a másik emberrel kell foglalkoznunk, hanem inkább magunkkal. Használjuk a kártyák tükörnek, ismerjük meg magunkat minél jobban. 

Az időtényező 

Van egy olyan elmélet – amelyet nem mellesleg Isten is megerősített a cikk elején említett könyvben – hogy nincs idő, és nincs az eseményeknek lineáris folyamatossága, sőt a döntéseink sem léteznek igazán, hiszen párhuzamos univerzumok millióiban minden megtörténik, ami megtörténhet. Ugyanakkor nincs lineáris (egymás után következő pillanatokból felépülő) időfolyamat, kizárólag a minden tátható MOST létezik. 

(Ha mégis mindenáron az időben megélt világunkra akarjuk a párhuzamos univerzumok működését megérteni, képzeljük el, hogy minden egyes döntésünknél két univerzumban folytatódik a történet, és többesélyes választásaink során még többfelé „szakad” a folytatás.)  

Ha ebből a szemszögből nézzük a jóslás kártyából nem később megtörténő események előre látása, hanem egy másik párhuzamos univerzumba való látogatás. Erre pedig mindenki képes álmában, így érdemes volna jóban lennünk az álmok világával is. 

Akár igaz ez így, akár nem, az egészen biztos, hogy előre megírt, kőbe vésett dolgok nincsenek, ezért ami az egyik pillanatban a jövő, lehet, hogy egy óra múlva egészen más lesz. Vegyük észre, a jóslás kártyából nem arra szolgáló lehetőség, hogy másokat beelőzzünk bizonyos területeken, vagy felkészültebben érkezzünk egy-egy jövőbeli szituációba, hanem tükör, amely rámutat a bennünk és az érintettekben folyó folyamatokra, a változások irányára.

 
 
 

Copyright © 2024 - www.kartyajoslasok.hu - Minden jog fenntartva!